{ "title": "Beyin Omurilik Sıvısı Nasıl Alınır", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/beyin-omurilik-sivisi-nasil-alinir.jpg", "date": "21.01.2024 06:32:32", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Beyin omurilik sıvısı nasıl alınır, beyin kafatası içinde, omurilik de omurlar arasındaki kemik bir kanalın içinde, bir sıvının içerisinde yer alır. Bu sıvıya beyin omurilik sıvısı, diğer adıyla bel suyu ya da BOS denmektedir. Ayrıca beyin içindeki ventrikül denen boşlukların içerisinde barındırılmış olan sıvı, omurilik içindeki bir kanal yoluyla beynin etrafında dolaşarak, beyin zarında bulunan kanallardan geri emilmektedir. Bu sıvıyı bir günde yaklaşık olarak yarım litre üretilir ve geri emilir.

Beyinde omurilik sıvısı alınması testi, beyin ve özellikle omurilik iltihabı ve mikrobik hastalıkların teşhisi için alınıp test edilmektedir. Beyindeki enfeksiyonlar bel suyuna da geçtiğinden menenjit ve ensefalit gibi enfeksiyonların teşhis edilmesi için çok önem arz eden bir testtir. Beyinde bulunan enfeksiyonun önüne geçmek için ve ileride görülebilecek hastalıkların önlemi için çok önemli bir sıvı testidir. Genellikle nöroloji tarafından yapılan bu test, eğer zamanında yapılırsa, menenjit veya ensefalit hastalıklarının önüne geçilebilir. Eğer geç kalınmışsa, ciddi sıkıntılar doğurabilir. Bunun sonucu olarak hasta felç olabilir. Hatta ölebilir. Kafa içinde BOS basıncının arttığı durumlarda, normal basınç hidrosefalide ve psödotümör serebi hastalığının tanısını koymada bel sıvısının alınması ve test edilmesi çok önemlidir. Beyin ve beyin zarı tümörlerinin analizinde de BOS suyunun alınması, o hastalığın tanısının konması açısında önem arz eder. Ayrıca ani gelişen baş ağrıları ile ortaya çıkan subaraknoid kanama ismi verilen beyin kanamalarında da bu sıvının alınıp test edilmesi önemlidir.

Bel suyunda oligoklonal bandın pozitif olarak gelmesi beyin ve omurilikte immünglobülinin sentezlendiğini göstermektedir. Özellikle MS hastalığının teşhisi açısında istenilen bu test, başka iltihabı ve enfeksiyon hastalıklarında da pozitif çıkabilir. Pozitif çıkması MS'nin kesin bir göstergesi olmadığı gibi, negatif olarak çıkması da olmadığını göstermez. MS hastalarının yaklaşık %80-90 oligloklonal bant incelemesi pozitif çıkar. Bu bant testinin tüm dünya da kabul gören yöntemi immünofiksasyon elektrofrezidir. Bü yöntem ile bakılmayan testlerin güvenirliği tartışılır.

Bel suyu sırt denen bölgede uzun bir iğne yardımıyla alınmaktadır. Bu işlem sonrasında izlenen en sık problem baş ağrısıdır. Baş ağrısının sebebi, alınan suyun alınmasıyla, kafatası içerisindeki suyun azalması anlamına gelir. Bu da şiddetli ya da yarı şiddette baş ağrısı yapar. Suyun alınmasıyla ortaya çıkan baş ağrısı, oturur vaziyette veya ayaktayken şiddetlenir, ama uzanınca yani yatar pozisyonda olunca bu sıkıntı ortadan kalkmış olur. Baş ağrıları diner. Bazen bu baş ağrılarına bulantı ve kusma şikâyetleri de eklenir. Baş ağrılarının tamamen bitmesi için tavsiye edilen ilaçların kullanılması, yatak istirahati ve bol sıvı tüketilmesidir. Bu belirtilerin ortaya çıkmaması için, bu işlemi uygulayan kişilerin tecrübeli olması gerekir.
" } ] }