{ "title": "Beyin Omurilik Sıvısı", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/beyin-omurilik-sivisi.jpg", "date": "19.01.2024 01:40:45", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Beyin omurilik sıvısı, Merkezi sinir sisteminde örümceksi zar tabakasının altında yer alan, aralıkları ve beyin boşluklarını dolduran renksiz ve berrak sıvıdır. Beyin omurilik sıvısı (BOS), beyin ve omurilik içindeki boşluklar ile bunların etrafındaki zarların içinde dolaşan berrak bir sıvıdır. Bu sıvı bulunduğu ortamdan dışarı çıkamaz ve kapalı bir sistem içinde yer alır.

Tüm beyin omurilik sisteminin dolaşımını sağlayan, atıklar ve vücut için gerekli olan maddelerin taşındığı sıvıdır. Diğer adıyla BOS ya da Bel Suyu beyni ve beyin sistemini korur. Bel suyu vücudumuzla beyin ve omurilik arasındaki bariyeri korumak, maddelerin geçişini sağlamakla görevlidir. Vitamin ve mineraller, ilaçlar, atıklar direkt beyne geçemez. Beyin omurilik sıvısı ile aktarılır. Bel suyu vücuttaki ikinci dolaşım sistemi olarak da adlandırılabilir. Berrak bir yapıda olan bu sıvının içinde kan ve bazı diğer sıvılar gibi elektrolitler yer alır. İçerisinde protein ve çok az miktarda hücre vardır.

Beyin omurilik sıvısının herhangi bir nedenle fazla salgılanması durumunda kafa büyür. Bu durum Hidrosefali hastalığına neden olur. Hidrosefali genellikle beyinde su birikmesi olarak bilinir ve daha çok çocuklarda ve yaşlılarda görülür.

Beyin omurilik sıvısının fonksiyonları
Beyin omurilik sıvısının azalması genellikle söz konusu değildir ve bu çok nadir ortaya çıkabilen bir durumdur. Bel suyu bel bölgesinden, omurgalar arasına sokulan uzun bir iğne yardımıyla alınır. Omurgalar arasından alınan bu sıvı ile beyin kanaması, enfeksiyon, tümör gibi durumlar tespit edilebilir. Menenjit gibi hastalıkların belirlenmesinde de beyin omurilik sıvısı kullanılabilir. Beyin zarı ve iltihaplanması, enfeksiyon, kanserojen hücreler, MS gibi hastalıkların belirlenmesinde de beyin omurilik sıvısı kullanılan teknikler arasındadır.
" } ] }