{ "title": "Gergin Omurilik Sendromu", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/gergin-omurilik-sendromu.jpg", "date": "21.01.2024 12:39:19", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "Gergin omurilik sendromu, gergin omurilik sendromu çocukluk çağının doğuştan gelen bir hastalığıdır. Bu hastalık yetişkinlerde de görülebilir. En çok görülme nedenleri, ayrık omurilik sendromu, kısa ve kalın filum terminale, intradural lipom, lipomyalomeningosel ve meningomyelosel cerrahisi sonrası gelişen yapışıklıklardır. Çocukluk çağında görülen gergin omurilik sendromunda deri belirtileri, motor kayıplar, ürolojik belirtiler, skolyoz yani omurga eğriliği ilerleyici omurga deformasyonları daha sık görülürken, yetişkin hastalarda perineal ve perianal ağrı, ürolojik belirtiler ve motor kayıplar ön plana çıkmaktadır. Gergin omurilik hastalığı sendromu omuriliğin büyümesi ile ilgili bir problemdir.

Normal şartlarda omurga kemikleri omurilikten daha hızlı büyürler. Omurilik yaş ilerledikçe omurga kemikleri içerisinde daha yukarı düzeylere doğru yükselmiş olur. Omurilik omurga kemikleri arasındaki kanal içerisinde serbestçe hareket edebilir. Eğer herhangi bir nedenle omurilik başlangıçta olduğu düzeyde kalarak gerginleşecek olursa gergin omurilik sendromu ortaya çıkar.

Normal olarak anne karnında omurilik omurga kanalının en aşağı kısmına kadar uzanmaktadır. Bebek anne karnında gelişmeye devam ettikçe omurilik omurga boyunun uzaması karşısında kısa kalmakta ve uzantıları aşağıda olmak üzere omurilik kanalda 8-10 cm yukarıda bitmekte ve aşağıya dallarıyla uzanmaktadır.

Bu dalların şekli at kuyruğuna benzemektedir. Ancak anne karnında bir oluşma noksanlığı meydana geldiğinde omurilik kuyruk sokumuna bir bağ ile asılı kalır ve boy uzadıkça bu bağ omuriliği aşağı doğru gerer ve aynı zamanda burada bir yağ oluşumu diğer adıyla lipom da meydana gelebilir. Bu sendromda omurilik omurga kemiklerine yapışıktır. Kanal içerisinde serbestçe hareket edememektedir. Gergin omurilik sendromu, doğuştan gelebileceği gibi omurgaya yönelik olarak yapılan cerrahi girişimlerden sonra da ortaya çıkmaktadır. Gergin omurilik sendromu hastalığı tek başına olabileceği gibi meningosel, meningomyelosel, lipomeningomyelosel, myeloşistosel, diastometomyeli, siringomyeli, dermal sinüsle beraber de görülebilmektedir.

Gergin omurilik sendromu bel bölgesinde sinir yumağı içeren ya da içermeyen üzeri ince bir zarla örtülü açıklığı olan bebeklerde, doğuştan bel bölgesinde yağ kitlesi olan bebeklerde ya da gizli bel açıklığı olan bebeklerde görülmektedir. Bu bebeklerde ayaklarda ortopedik anormallikler, bacaklarda güçsüzlük ve ileri ki dönemlerde idrar tutamama, bacak kaslarında incelme, bel ağrıları ve en önemlisi de omurgada eğrilikler görülmektedir. Fakat önemli olan daha bu belirtiler görülmeye başlandığı ilk günden itibaren zaman kaybetmeden tedaviye başlanmasıdır. Bu hastalık teşhis edildiği anda mutlaka mikro cerrahi ile omurilik serbestleştirilir. Ameliyat sonrası da sıkı takip gerekmektedir. Böylece bebek daha rahat bir hayat sürebilmektedir. Fakat yine bu tür belirtiler görülse ya da kontrollerde hastalığın nüksetmesi söz konusu olursa vakit kaybetmeden tedaviye yeniden başlanmalıdır.
" } ] }