{ "title": "Omurilik Açıklığı", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-acikligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:25:06", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Omurilik Açıklığı, Omurga kemiklerinin anne karnındayken doğumsal sebeplere bağlı olarak kapanmamasıdır. Diğer bir adı da spina bifida'dır. Omurga kemikleri anne karnındayken nöral tüp olarak adlandırılan bir yapıda gelişir. Bu yapı hamileliğin 28. Gününde kapanarak içinde omuriliğin gelişeceği bir tüp haline gelir. Omurilik bu tüpün kapanmamasına bağlı olarak meydana çıkan nöral tüp defektlerinden biridir. Genel anlamda omurilik, sinirlerden oluşmuş kapalı bir tüptür. Bu sinirler, kaslarınızdaki sinirlere beyninizden gelen emirleri ileterek kasların hareket etmesini sağlar. Omurilik açıklığı olan bebekte sinirlerinden emirlerin geçmesinde güçlük vardır. Sinirler ile beyin arasında düzgün bir bağlantı kurulamadığı zaman, değişik derecelerde felçler meydana gelir. Hangi sinirlerin etkileneceği, sırttaki açıklığın oluştuğu yere bağlıdır. Sırttaki açıklık ne kadar yukarıda ise çok sayıda sinir etkilenmiş ve daha ağır bir felç durumu olmuş demektir. Etkilenen kaslar sadece hareket etmeyi sağlayan kaslar değil, dışkı ve idrar kontrolünü sağlayan kaslarda duruma dahil olmuş olabilir.

Omurilik Açıklığı Ortaya Çıkışı

B grubundan bir vitaminin yani folik asidin bir rolü olabilir. Folik asidin omurilik kapanmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Eğer annede yeteri kadar folik asit yoksa bebeğin omurilik tüpü düzgün bir şekilde kapanmayabilir. Folik asit dışında bazı mineral ve vitaminlerinde rolü olduğu düşünülmektedir. Bir başka husus da omurilik açıklığının kalıtımsal bazı nedenler ile ortaya çıkabileceğidir. Bazı ailelerde omurilik açıklığı sıkça görülmektedir. Hamilelik sırasında sara nöbetini önlemek için kullanılan bir ilacın omurilik açıklığı neden olduğu bilinmektedir.

Omurilik Açıklığının Oluşabilecek Hasarları
Omurilik Açıklığı Tedavi Nasıl Yapılır?

Omurilik açıklığı olarak doğmuş olan bebekler sırtlarında bulunan kese ameliyat ile kapatılır. Hidrosefali gelişen bebeklere, beyindeki fazla sıvıyı kan dolaşımına boşaltan ve şant adı verilen drenaj sistemi yerleştirilir. Son dönemde 'üçüncü ventriculostomy' denen yeni bir ameliyat yöntemi şant yerine kullanılmaya başlanmıştır. Daha doğal bir yöntem olduğu ve şantların neden olduğu komplikasyonların bunda görülmediği bilinmektedir.

Ameliyatlar genellikle mevcut durumu korumak ve daha fazla sorun çıkmasını engellemek için yapılmaktadır. Ameliyatlar ile ya da bazı tedavi yöntemleri ile bu bebeklerin yaşamların mümkün olduğunca normale yakın hala getirilmeye çalışılır. Tamamen iyileşme durumu olmasa bile bağımsız yaşamaları mümkündür.

Omurilik Açıklığı Ameliyat Riskleri Nelerdir?
" } ] }