{ "title": "Omurilik Anatomisi", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-anatomisi.jpg", "date": "21.01.2024 11:22:39", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Omurilik anatomisi, Genel olarak üç bölümde incelenen omurilik yapısı oldukça karışık aynı zamanda sistemli bir anatomiye sahiptir. Bu bölümlerde yedi adet boyun, 12 adet sırt ve bel omuru bulunur. Bel omurlarının altında omurga yapısına ait sakrum kemiği ve onun altında ise omurga kökenine sahip kuyruk sokumu kemiği vardır.

Her omur alt ve üstte toplam dört adet faset eklem ile birbirine bağlanır. Bu sistem ile omurganın sabitliği sağlanmış olur. Gövde ve laniaların arasındaki boşluktan sinir kökleri çıkar ve bu sinir kökleri 31 adettir. Altta bulunan dört bel omurundan çıkan sinir köklerinin bazıları siyatik sinirleri meydana getirir. Bu siyatik sinirler kalçanın orta kısmından uzantı şeklinde çıkar ve bacağın orta hattı boyunca aşağı kadar iner.

Omurga vücudun dik durmasını sağlayan ve omuriliğin korunmasını sağlayan kemik zinciri sistemine verilen addır. Bu sistem 33 adet kemikten ve kemiklerin arasında bulunan disklerden meydana gelmektedir. Bu 33 adet kemikten her birine vertebra yani omur adı verilir. Bu omurların bulundukları yere göre şekilleri değişiklik göstermekle birlikte genel anatomileri aynıdır. Omur kemiklerinin bir araya gelerek oluşturduğu omurga, organların bütün motor faaliyetlerini ve duyu faaliyetlerinin omurilik tarafından yaptırılmasını ve kontrol edilmesini sağlar.

Omurga kemikleri yani omurlar bulundukları yere göre aldıkları şekil bakımından beş grupta incelenir

Cervikal Vertebraları, kafatası bitim noktasından başlayıp ense köküne kadar uzanan boyun bölgesinde bulunan 7 adet omurdur. Bu omurlar, hareket ve duyu faaliyetlerinin omurilik tarafından kontrol edildiği bölgedir. Bu bölgede meydana gelebilecek hasar sonucu vücudun kollar ve aşağısında kalan bölgeleri felç olmaktadır.

Torakal Vertebraları, Ense kökünden başlayıp kaburgaların omurgayla birleştiği noktaya kadar olan ve gövde bölgesine ait motor ve duyuları kontrol eden 12 adet omurdur. Bu bölgede hasar meydana gelmesi ayaklar ve genital bölge üzerindeki kontrolü ortadan kaldırmaktadır.

Lomber Vertebraları, torakal vertebraları sonra bel bölgesini tutan 5 adet omurgadan oluşan omurilik bölgesine verilen addır. Bu bölgede meydana gelebilecek hasar bacaklar ve aşağısını felç bırakacaktır.

Sakral Vertebraları, Kuyruk sokumu bölgesinde bulunan ve 5 adet omurgadan oluşan kısma verilen addır. Ayakları ve genital bölge işlevlerini kontrol eden bu bölgede meydana gelebilecek bir hasar bu işlevlerin son bulmasına neden olmaktadır.

Coxygeal Vertebraları, kuyruk sokumunun uç kısmında ve birbirine yapışmış halde bulunan 3-4 adet olan omurgaya verilen addır. Bu omurlar tek başlarına bir bölgeyi kontrol etmezler ve burada yaşanacak hasarlar hayati önem taşımazlar. Bu bölgede oluşan hasarlar ayak fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir.

Omurgalar arasında bulunan diskler ise omuriliğe esneklik kazandırır ve kemiklerin aşınmasını önler. Bunların yanı sıra omurga her taraftan onu saran ve ligaman adı verilen bağ dokularıyla sıkı sıkıya sarılmıştır.

Bu yapılarla birlikte bir bütünlük oluşturan omurga sisteminin temel görevi beyin-omurilik sıvısını korumaktır.
" } ] }