{ "title": "Omurilik Çatlaması", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-catlamasi.jpg", "date": "19.01.2024 00:15:10", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Omurilik Çatlaması, vücudumuzda bulunan herhangi bir kemiğin kırılmasına bağlı olarak ya da yapılmış bir kazaya bağlı olarak gerçekleşir. Omuriliketrafında oluşan bir sıvı sayesinde korunmaktadır bu sıvının zedelenmesi sonucu omurilik çatlağıgerçekleşir. Bu omurilik çatlakları çok tehlikeli olabilmektedir. Bu hususta hassas davranılmalı ve dikkatli olunmalıdır. Çünkü yapılan yanlış bir hatadan kaynaklanan omurilik çatlakları hayati önem taşır ve vücudumuzda hareket kaybına neden olabilir.

Omurilik çatlaması ciddiye alınması gereken bir durumdur. Ciddiye alınmasa eğer iler ki yaşantımızda oluşan hareket kayıpları yaşamımızı alt üst eder ve yatağa bağımlı hale gelmemize olanak sağlar.

Omurilik çatlaması belirtileri nelerdir?
Omurilik çatlamasında ilk yardım olarak hastayı şok riskine karşı battaniye veya benzeri bir şeyle sararak sıcak tutulması sağlanır. Omurilik çatlaması oluşan bölgede şişmeyi engellemek için bu bölgeye buz torbası veya soğuk bir şeyler koyulması gerekmektedir. Omurilik çatlaması gerçekleşen bölgeye sürekli hafif masaj yapılmalıdır.

Omurilik çatlaması geçiren bir hasta acil olarak Uzman hekim tarafından kontrol altına alınmalı ve müdahalesi yapılmalıdır. Bu süreçte gözetimine devam edilmeli ve gerekli görüldüğü taktirde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bunların yanı sıra ilerleyen zamanlarda kalıcı bir hasar oluşmaması ve hareket kaybı yaşanmaması için fizik tedavi uygulanmalıdır.

Bizlerde bu türden oluşabilecek omurilik çatlamalarınakarşı kendimize dikkat etmeliyiz. Attığımız adımlar sağlam olmalı ve ani yapılan hareketlerden kaçınmalıyız. Aksi taktirde oluşan hasarlardan dolayı yaşamımız alt üst olur ve iler ki yaşantımızda olumsuzluklarla karşılaşırız.
" } ] }