{ "title": "Omurilik Eğriliği", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-egriligi.jpg", "date": "19.01.2024 14:17:28", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Omurilik eğriliği, omurganın gözle rahat bir şekilde sağa ve sola doğru eğilmesiyle kendini gösterir. Bu hastalığın diğer adı Skolyozdur. Tam anlamıyla hastalık olmayan skolyoz aslında bir bulgudur. Skolyoz birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar. Skolyozun kişiye göre farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler kişinin yaşına, fiziksel durumuna, kilosuna, omuriliğinde ortaya çıkan eğriliğe bağlı olarak değişmektedir. Bu sorun toplumun %3'ünde görülmektedir. En çok kız çocuklarında görülen bu soruna ülkemizde de çok fazla rastlanır. Omurilik eğriliği görülen kişilerin çok azında skolyoz tedavisi uygulanacak dereceye kadar artmaktadır. Düzenli spor yapmak, egzersizler yapmak, sürekli hareket bu sorunun büyümesini yüksek oranda azaltır.

Omurilik eğriliğinin bazı nedenlerini şöyle sıralayabiliriz
Omurilik eğriliğinin tedavi süresi omurilikte oluşan eğriliğe ve kişinin yaşına göre farklılıklar göstermektedir

Bazı hastalarda tedavi doğal akışına bırakılır, bazılarında ise tedavinin yapılanlara cevap vermesi beklenir. Bu bekleme sırasında hastada rahatsızlıklar görülmezse kontrollerden sonra tedavi tamamlanmış olur. Bu sorunun genel bir tedavisi yoktur, tedaviler kişiden kişiye titizlikle yapılmalıdır. Bulgunun en fazla arttığı zaman olan çocukluk ve ergenlik dönemi çok önemli bir süreçtir. Çünkü bu dönemlerde bulgu önemli derecede artmaktadır.

Uygulanacak tedavi ilk olarak düzenli spor, egzersiz, fizik tedaviden ibaret olmaktadır. Bunlar hastalığın ilk aşamalarında gerçekleştirilen tedavilerdir. Eğrilik iyice fazlalaşmış ise ikinci seçenek olarak korse tedavisine geçilir. Doktor tarafından önerilen un doğru ve kişinin sorununa en uygun korse kişinin gündelik şekilde takması için yönlendirilir. Korse kişinin belini sıkıca tutar ve eğilip kalkmasında beline destek vererek korur. Son yöntem olan ve ergenliği bitirerek yaşı ilerlemiş kişilerde uygulanan yöntem cerrahi yöntemdir. Bu yöntem omurilik eğriliğinin gerçekten çok fazla ilerlediği zaman yapılması uygun görülür. Omurilik eğriliğinin birçok nedeni olmasına rağmen yapılan tedaviler ve incelemeler sonucunda kişilerin %80'inin bulgu nedeni saptanamamaktadır.

Yapılan cerrahi operasyonlarda kişinin sinirsel yaralanmalar nedeniyle felçlik geçirme ihtimali vardır fakat ülkemizde 4-5 yıldır uygulanan nöromonitarizasyon işlemidir. Bu işlem sayesinde sinirsel sistemde oluşan yaralanmalar anında anlaşılarak hemen müdahalede bulunulur. Eskilerde kişideki felç riskinin yüksek olduğu için yapılmaya korkulan ameliyat bu işlem sayesinde artık korkulmadan rahat bir şekilde kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu teknik sayesinde çok büyük eğriler bile zorda olsa düzeltilebilmektedir. Ameliyatın en zor kısmı ise omurganın hareketleri kolaylıkla yapacak şekilde sabitlenmesidir. Bunun için yapılan çalışmalar artık yavaş yavaş faydalarını göstermektedir. Kişinin aşırı kilolu olması omurilik eğriliğini en çok fazlalaştıran nedenlerden biridir. Kilo bu tür sorunların ve daha farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
" } ] }