{ "title": "Omurilik Egzersizleri", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-egzersizleri.jpg", "date": "21.01.2024 09:24:35", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Omurilik egzersizleri, Planlı olarak yapılan, tekrar özelliği olan omurga sağlığını korumak için yapılan fiziksel hareketlerdir. Daimi yapılan egzersizin tek nedeni kilo vermek değildir. Aynı zamanda kronik hastalıkları önlemek ve omurga sistemimizin sağlığını korumak amaçlı gereklidir. Bu egzersizler kalp rahatsızlıkları, şeker ve inme gibi kronik diyebileceğimiz rahatsızlıkları önlemede bir yöntem olarak tercih edilmelidir.

Omurilik egzersizleri ile ilgili genel bilgiler

Omurga ile ilgili egzersiz hareketlerin yararı ile ilgili birçok kez yazılıp çizilse de genellikle göz ardı edilir. Bu egzersizler eklemlerin hareket yoğunluğunu arttırır, kaslarda oluşabilecek sorunları önler, iskelet sistemimizin yapısının sağlıklı işlemesini sağlar. Sadece sağlığımız açısından değil duruş bozukluğumuz yani fizik yapımız açısından da önem arz etmektedir. Egzersizden ziyade ilaç tedavisi de uygulanabilir fakat tüm hastalıkların olduğu gibi omurilik rahatsızlığının ilaçlarının da bazı yan etkileri olduğu için tedavi amaçlı tercih edilecek yöntemlerin başında egzersizler yer alır. Tabi ki egzersizlerinde zararlı etkilerinden kurtulmak için doktor kontrolünde kişiye özel ve omuriliğin durumuna göre uygulanması gerekir. Egzersiz içinde bir reçete oluşturulmalı ve burada egzersizin sayısı, sıklığı, yoğunluğu, zamanı ve şekli belirlenmelidir. Düzenli egzersiz yapanlarda ilk önce ısınma ile yavaş yavaş başlanmalı ve daha sonra yoğunluk artırılmalıdır. Egzersiz için spor salonları şart değildir. Örneğin araba biraz evden uzak yerde park edilerek yürüyüş imkânı oluşturulmalı, alışverişlere araba ile değil yürüyerek gidilmeli, asansör değil ayaklar kullanılmalı. Çünkü omurilik sorunu yaşayan hastaların hareket etmeleri gerekir. Aksi durumda hastada kireçlenme ve ödem gibi şikâyetlerde eklenebilir.

Egzersizin faydaları nelerdir?
Egzersiz yoğunlukları: Düşük yoğunluklu, orta yoğunluklu ve yüksek yoğunluklu egzersizlerdir.

Düşük yoğunluklu egzersizler

Bu egzersiz türünün amacı kalp atış hızını maksimum kalp atış hızının %50-65 civarında olmasını sağlamaktır. Bu tür egzersizlere şu örnekleri verebiliriz: ev hanımlarının yaptıkları ev işleri, boyama işleri, erkeklerin araba yıkamaları ve bahçe işleri.

Orta yoğunluklu egzersizler

Bu egzersiz çeşidi vücudun birçok organını kullanmayı gerektirir. Mesela bel, gövde, bacaklar ve kalça gibi büyük adaleler kullanılmaktadır. Maksimum kalp atım hızının %65-75'ine kadarı kullanılarak yapılır. Egzersizleri yapan kişi egzersiz esnasında konuşabilir fakat şarkı söylemeyemez. Tempolu yürüyüşler, bisiklet sürmek, tenis oynamak, basketbol oynamak, yüzmeye gitmek, dans etmek ve arazi yürüyüşleri ile örneklendirilebilir.

Yüksek yoğunluklara egzersizler

Vücut enerjisinin büyük bir kısmının efor sarf etmesi gerekir. Büyük adalelerin yoğun olarak çalıştırılması ile oluşan egzersiz türüdür. Örnek olarak koşmak, hızlı ya da koşarak merdiven çıkmak gibi aktiviteler örnek olarak verilebilir.

Kuvvetlendirme egzersizleri

Yüksek yoğunluklara egzersizler, duruş sorunlarına karşı etkilidir. Omurilikten kaynaklanan bir duruş bozukluğunda da etkilidir. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımına da yardımcı olur. Bu sayede onura binen yük hafifletmiş olur. Egzersiz omur dışında bacak, kalça, sırt, karın, göğüs, omuzlar, kollar gibi ana kas gruplarının çalıştırılmasında son derce etkili bir yöntemdir. Hafta en az iki veya daha fazla sayıda yapılmalıdır. Her adele için egzersiz hareketleri 8-12 kere tekrar edilmeli. Egzersiz basit gelirse bir daha tekrar edilebilir y da ağırlık daha da yoğunlaştırılabilir. Adele kısalıkları omurga ve eklem şikâyetlerimizin başlıca nedenlerindendir. Bu nedenle egzersiz şarttır.

Egzersizlerin yapılışları
" } ] }