{ "title": "Omurilik Erimesi", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-erimesi.jpg", "date": "19.01.2024 12:48:03", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Omurilik erimesi, diğer adıyla kemik erimesidir. Omurilik erimesi kadınlarda genellikle menopoz oldukları dönemden sonra ortaya çıkar. Erkeklerde de omurilik erimesine rastlanabilir. Omurilik erimesi, kemik yoğunluğunun azalması, kemiklerin zayıf düşmesi ve kemik yapısındaki bozulmalarla birlikte seyreder. Bu bozulmalar sonucunda kemik haddinden fazla zayıflar ve ciddi bir travma olamadan kırılacak hale gelir.

Kemik erimesi yani omurilik erimesi genellikle omurgada ve kalça kemiklerinde yoğun olarak kendini göstermektedir. Kemiklerin dayanıklılığının azalması, insanların başına gelebilecek küçük bir travma sonrasında omurga kemiklerinin kırılabilir. Bu kırıklar çok ağır olur ve genel olarak omurga kemiklerinin öne doğru kambur olmasıyla iyileşme gösterir.

Omurilik kırılmasında önemli bulgular bize bu kırılmalarda yol gösterici olmaktadır. Kırılan kemik bölgesinde başlayan müthiş bir ağrı, yükseklik kaybı ve omurganın normal bir eğilmeden daha fazla eğilmesiyle kambur hale gelmesi gibi bulgular omurlarda kırılan kemikleri bize haber ederler. Bu omurilik kırılmalarına sebep olan nedenler, omurilikleri kırılan insanlarda D vitaminine bağlı olarak kalsiyum kaybına sebep olması, menopoz sonrasındaki dönem, başa gelebilecek orta dereceli bir travma, yaşlılık ve aile hikayesi, yani omurilik kırılmalarındaki genetik durum gibi durumlar omurilik kırıklarına sebep olarak gösterilmektedir. Omurilik erimesinin taşıdığı risk faktörleri de vardır. Bunlar, kemik erimesi yüzde seksen oranında kadınlarda görülmektedir. Kadınlarda beklenilen kemik erimesi durumu, erkeklere oranla daha büyük oranla kemik erimesi beklenmektedir. Kadınların yarısından fazlasında, erkeklerin ise sekiz de birinde kemik erimesi görülmektedir. Elli yaşından sonra, erkek ve kadınlarda her yıl kemik kitlesinin yüzde bir bölü ikisi kaybolmaktadır. Eğer ailenizde kemik erimesi var ise sizde yüzde elli ile yüzde seksen arasında bir oranla kemik erimesi yani omurilik erimesi riski altındasınız. Kadınlarda menopoz döneminden sonra başlayan omurilik erimesi, sürekli artış gösterebilir ve bu erime durumu kemik kırılmalarıyla sonuçlanabilir. Sigara kullanımı, alkol kullanımı ve kafein tüketimi de kemik erimesinde önemli rol oynamaktadır. Bunların yanı sıra D vitamini eksikliğiyle kötü beslenme de omurilik erimesine neden olan risklerdir.

Bu duruma düşen insanların tedavi olması gerekmektedir. Tıbbi tedavileri, doktorlar tarafından verilen ve kullanılması gereken ilaçlar, yine fizik tedavi fizyoterapistleri tarafından hastaya uygulanması istenilen egzersizler ve Uzman doktorlar tarafından kullanılması istenilen korselerin kullanılması omurilik tedavilerinde önemli rol oynamaktadırlar. Omurilik erimelerinde bu tedavilerin çözüm olmadığı durumlarda ise ameliyat şarttır. Yapılacak olan cerrahi müdahale, omurganın çökmüş olan bölümünün enstrumantasyonlarla desteklenmesi ya da içine akrilik çimento enjeksiyonuyla yapılmaktadır.
" } ] }