{ "title": "Omurilik Felci Tedavisi", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-felci-tedavisi.jpg", "date": "23.01.2024 04:03:09", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Omurilik felci tedavisi, omurga ve omurilik anatomisi çeşitli sebeplerle kaybedilir. Omuriliğin hasar görmesi ya da zedelenmesi için, hastalık ya da travmaya bağlı bir baskıya uğraması gerekir. Uğradığı baskı sebebiyle hasar gören bölgelerdeki omurlar ve sinir sistemi, üzerine düşen görevi yapamazlar. Daha farklı bir söylemle, organların hasar gören yerleri ve hasar gören yerlerin aşağı kısımları, beyinle olan iletişimi bittiği için kendi görevlerini yerine getiremez hale gelirler.

Omurilik felcinin sebepleri, omurilik içinde, çevresinde veya omurilikte gelişen bir hastalığın, omuriliği sıkıştırması, baskı yapması ya da o bölgeyi zedelemesi omurilik felcini ortaya çıkartan sebeplerdendir. Bu bahsi geçen hastalıkların en başında urlar (Tümörler) gelmektedir. Urlar, omurgada çıkarsa şayet, büyüyen yara omuriliğe baskı yapacaktır. Bu baskı sonucunda da omurilik dengesi bozulacak ve hasta omurilik felci olacaktır. Diğer bir hastalık enfeksiyonlardır. Pott yani diğer adıyla omurga veremi olarak bilinen hastalık veya menenjit gibi enfeksiyon hastalıklarının omuriliği deforme etmesi sonucunda, omurilik kendi görevini yapamayan omurgalar ve bu omurgaların aşağı taraflarını felç eder. Diğer bir hastalık ise yumuşak doku hastalıklarıdır. Bunlar, ileri derecede omurga fıtıkları ve omurgayı çepeçevre saran dokulardaki deformasyonlar omur ilik felci sebebi olan hastalıklardır. Bu hastalıkların dışında omurilik felcine sebep olan travmalar vardır. Bunlar: 'Trafik kazaları, yüksek yerden düşmeler, spor yaparken yaralanmalar, ateşli silah ile yaralanmalar, doğal afetler ve iş kazalarıdır. '

Birinci derecede omurilik felci olan hastalar, başka kişilerin desteği olmadan oturamaz, uyuyamaz ve hareket edemez. Hareket edebilmesi için başka bir kişinin desteği şarttır. İkince derece omurilik felci olan hastalar, dirseklerini dik tutarak kollarından yardım alarak tek başına oturabilirler ama kollarını kaldıramaz ve her zaman kendisine yardımcı olacak birinin yanında olması şarttır. Üçüncü derecede omurilik felci olan hastalar, sadece bir kolunu omur hizasının bir miktar altına kadar kaldırabilir ama diğer kolunu kaldıramaz, sadece destek olması için ondan yardım alabilir. Bu derecedeki hastalar için de yanlarında bir yardımcı olması şarttır. Derecesi dört olan omurilik felçlerinde, bir kolunu omuz hizasına kadar kaldırabilir ve aynı zamanda kolunu bükebilir. Bunun yanı sıra diğer koluyla sadece tutunarak destek alabilir ve hasta kollarından destek almadan oturabilir. Beşinci derecede omurilik felci olan hastalar, hiçbir yerden destek almadan oturabilirler. İki kolunu da hareket ettirebilirler. Başlangıçta bu pozisyonda bir şey yapmak için başkalarına ihtiyaç duyarlarsa da sonrasından kimseye ihtiyaçları olmadan bu hareketleri yapabilirler. Altıncı derecede omurilik felci olan hastalar, hiçbir desteğe ihtiyaç duymadan oturabilirler, kollarını kullanarak top atabilir ve karşıdan gelecek olan topları tutabilirler ve bunları yaparken yardımcıya ihtiyaçları duymazlar.

Omurilik tedavisinde, genellikle cerrahi müdahale şarttır. Hastanın gereken tetkikleri yapıldıktan sonra ameliyat hazırlığı başlar ve acilen ameliyata alınır hasta. Sekiz saat ile on altı saat süren bir ameliyat sonucunda, başarılı geçerse ameliyat, sonrasında hasta fizik tedaviye yönlendirilir. Fizik tedavide, fizyoterapistlerle fizik tedavi alan hastalar, uzun bir süre tedaviye cevap veremeyebilir hatta tedavi bile edilemeyebilir. Omurilik zedelendikten sonra yani omurilik felci olduktan sonra kişiler, tedavi edilemezler. Fakat omurilik omurga şokunu atabilirse birtakım iyileşmeler olabilir. Omurga şoku her omurilik zedelendikten sonra ortaya çıkar ve omur ilik çalışmalarını durdurur. Bunun için hastalar hareket edemezler. Omurga şoku birkaç saatte sürebilir, Bey ya da altı haftada sürebilir. Omurga şoku esnasında omuriliğin ne derece hasar gördüğü tespit edilemez. Eğer omuriliğin şişme, kanama, çürüme biterse birtakım iyileşmeler olabilir. Omurilik iyileşmeleri, genelde zedelenmeden sonraki ilk altı ay içerisinde olur. Omurilik tamamen zedelenmedi ise kişiler iki yıla kadar iyileşme belirtileri gösterebilir. Fakat aradan ne kadar çok zaman geçerse iyileşme şansı o kadar az olur. Eğer omur ilik travma sonucu zedelenmediyse, yani bir hastalık sonucunda zedelenme olduysa, kişinin tamamen iyileşme şansı vardır.
" } ] }