{ "title": "Omurilik Hasarı", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-hasari.jpg", "date": "19.01.2024 05:52:32", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Omurilik Hasarı, istenmedik türden bir darbe ile meydana gelebilen hasarlardır. Bu beklenmedik türden hasarlar yapmış olduğumuz trafik kazaları veya farklı türden kazalardan meydana gelmektedir. Bu hasarlar vücudumuzun tüm yönetim sistemini alt üst etmektedir. Korunan bu omurilik yapacağımız bir yanlış harekette hasar görmeye meyillidir.

Omurilik hasarları oldukça önemlidir. Bu hasarların omuriliğim neresinde gerçekleştiği ve bu hasarlarınoluşum şekli yaralanmanın şekline göre tam yaralanma mı yoksa kısmi yaralanmamı bu hususta önemli olmaktadır. Omurilikta tam yaralanma omuriliğintamamen almış olduğu hasarların yüksek riske bağlı oluşumudur. Omuriliktekısmi yaralanma ise yani omuriliğin hafif bir şekilde yaralanmış olmasıdır. Tam omurilik yaralanmasında ciddi hasarlar meydana gelmiş demektir.

Bu hasarlar yaşamımızda birçok olumsuzluklar meydana getirmektedirler. Vücudumuzda oluşan bu hasarlar vücudumuzun hareket sistemini yok ederek bizleri felçliğe kadar sürükler. Bu sayede vücut sitemi çalışmaz hale gelir. Bizleri de olumsuz bir şekilde etkiler. Tam omurilik hasarı hasar görmüş olan bölgenin alt kısmında duyu ve fonksiyon kayıpları oluşmuştur. Kısmi omurilik hasarıise hasar görmüş olan bölgenin alt kısmında oluşan duyusal işlev kısmi olarak omurilik hasarı görmüştür.

Omurilik hasarları aşağıdaki belirtilerden kendini göstermektedir
Omurilik hasarlarında oluşan ani belirtiler ise
Omurilik hasarı gören hastalar hemen tıbbi müdahale görmelidir. Omurilik hasarı gören kişiyi acil olarak hastaneye sevk ederken hastayı hareket ettirirken dikkatli olmak ve ani hareketlerden kaçınmak gereklidir. Omurilik hasarlarının nedenleri arasında aşağıda sıralananları gösterebiliriz:
Bu omurilik hasarları beyni ve merkezi sinir sistemini de olumsuz etkilemektedir. Omurilik hasarları genel olarak yaralanmalara bağlı oluşmaktadır. Bunlara ek olarak omurilik hasarları:
Motorlu araç kazaları omurilik hasarları oluşan ilk sebeptir. Dikkatsizlik ve hızlı araç kullanımı risklerinden kaynaklıdır. Düşmeler, 65 yaşından sonra oluşan yaşlılıktan dolayı denge kaybından kaynaklanır. Şiddet eylemleri ateşli, bıçaklı yaralanmalardan oluşur. Spor yaralanmaları ani çarpmalar, düşmeler gibi hareketlerden kaynaklı olmaktadır. Alkol ise aşırı derecede alınan alkol oranından kaynaklıdır.

Omurilik hasarları en çok bayanlara göre erkeklerde oluşur, 16-30 yaş arası ve 65 yaş üstü kişilerde sık görülmektedir. Riskli davranış sergileyen kişilerde de görülmektedir. Omurilik hasarı olan kişiler acil olarak ortopedi doktoruna görünüp tedavi olmalıdır.
" } ] }