{ "title": "Omurilik Hastalıkları", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 15:57:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Omurilik hastalıkları, inan vücudunda yer alan her yapının vücut fonksiyonları için ayrı ayrı görevleri vardır. Bu yapılardan birkaç tanesi vücudun kilit noktaları arasındadır. Bu kilit noktalarından biri de omuriliktir. Omurilik, merkezi sinir sisteminde omurga kanalında yer alır ve omurgadan kısadır. 1 santim kalınlığı ve 40 santim uzunluğunda olan bir yapıdır. Günlük olarak gerçekleştirilen refleksler tamamen omurilik ile alakalıdır. Çevresel sinir sistemi ve beyin arasındaki ilişkiyi sağlar, beyinden iletilen komutlara kas ve iç salgı bezlerine ulaştırır, devamlı gerçekleştirilen hareketler ilk olarak beyin denetiminden geçer, ardından bu görevi omurilik üstlenir. Omurilikte gerçekleşen bazı problemler bölgede sağlık sorunlarının gelişmesine yol açar.

Omurilik Hastalıkları

Omurilik İltihabı: Sistemik rahatsızlıklar, damar problemleri ve bazı enfeksiyon türleri omurilikte iltihap gelişmesine yol açabilir. Grip, kızamık, su çiçeği, kuduz, idrar yolu enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu gibi farklı enfeksiyon türleri beyin zarı yolu ile omuriliğe kadar ulaşabilir. Bu durumda omurilik iltihabı gelişir. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, yaşlılarda, çocuklarda, romatizma hastalarında ve dolaşım ile alakalı problem yaşayan kişilerde de omurilik iltihabı görülme olasılığı vardır.

Omurilik İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Omurilik İltihabı Teşhis ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Diğer hastalıklarda olduğu gibi omurilik iltihabında da hasta öyküsü çok önemlidir. Hastanın şikâyetlerine göre gerekli tetkikler yapılır. Yapılan tetkikler sonunda omurilikte iltihap tespit edilmişse tedavi için zaman kaybedilmemelidir. Omurilik iltihabı okut olarak gerçekleşiyorsa bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek bir tedavi tercih edilmelidir. Ayrıca ilaç tedavisi ile sorun kontrol altına alınabilir. Bazı durumlarda dokuda ödem oluşabilir. Ödemi yok etmek için kortizon tedavisi uygun görülebilir. Akut iltihap tedavisinde geç kalınmışsa ölüm riski açığa çıkabilir. Hasta akut evreyi atlattıktan sonra kronik evreye geçebilir. Bu evrede fizik tedavi ve ilaç tedavisi uygulanır.

Omurilik Tümörü: Omurilikte oluşan tümörler birincil ve ikincil olmak üzere iki grupta incelenir. Birincil tümörler tamamen omurgayı oluşturan yapılar ile alakalıdır. İkincil tümörler ise vücudun aşka bir yerinde oluşan ve omuriliğe kadar sıçrayan metastatik tümörlerdir.

Omurilik Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Omurilik tümörü yerleşim gösterdiği alana göre farklı şekillerde belirti gösterebilir. Fakat en çok rastlanan belirti, sırt ağrısıdır. Oluşan ağrı dinlenme ile geçecek özellikte değildir. Ağrı genellikle yaygın olur. Sırt ağrısına karın ağrısı eşlik edebilir. Bacaklarda güçsüzlük, idrar kaçırma, uyuşukluk gibi belirtiler tümörün yerine göre farklılık gösterir.

Omurilik Tümöründe Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Omurilik tümöründe en önemli belirti ağrı olduğu için hasta ağrı şikâyeti ile doktora başvurur. Hastanın hikayesi dinlendikten sonra tanı yapabilmek için gerekli tetkikler yapılır. Tanı için en önemli tetkik radyolojik görüntüleme yöntemidir. Tümör tespit edildikten sonra tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu ayırt edilmelidir. Tedavide ise cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemler tek başına kullanılacağı gibi birlikte de kullanılabilir.

Diğer Omurilik Hastalıkları

Pediatrik Spinal Hastalıklar: Doğumsal olarak omurilik anormallikleri olarak tanımlanabilir. Omurilik kanalının kayması, sinirlerin dışarı taşması gibi omurilik içinde yaşanabilecek hastalıklardır. Tanıda çok yönlü olmak ve hassas bir tedavi uygulamak gerekir.

Damarsal Hastalıklar: Omurilikte gerçekleşen damar yumağı, fistüller gibi aniden gelişen hastalıkladır. Bu tür hastalıklarda erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Travma ve Kazalar: Trafik kazası ya da başka bir nedenden dolayı oluşan kırıklar, kopmalar ve yaralanmalar omurganın fonksiyonunu bozabilir. Bu tür omurilik sorunları günlük hayatta çok sık karşılaşılan problemler arasındadır. Tedavi bazı vakalarda kurtarıcı bazı vakalarda ağır bir sakatlığı önleyecek kadar etkili olabilir.
" } ] }