{ "title": "Omurilik İltihabı Belirtileri", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-iltihabi-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 02:22:28", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Omurilik iltihabı belirtileri, Omurilik iltihapları akut veya kronik belirtiler ile kendini göstermektedir. Akut belirtiler kronik belirtilere göre daha korkutucu ve rahatsız edicidir. Omurilik İltihabı; tıp dili ile Miyelit, genellikle vücudun herhangi bir yerinde oluşan enfeksiyon nedeniyle akut olarak başlayan grip, kuduz, su çiçeği, idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara neden olan bakterilerin sistemik dolaşıma karışması ve önce beyine ve beyin zarı yoluyla da omuriliğe ulaşması sonucu meydana gelen hastalıktır.

Omurilik İltihabı Kimlerde Görülür
Akut seyreden omurilik iltihapları, ölümle sonuçlanabilen ve acil müdahale gerektiren bir hastalıktır. Kronik vakalarda ise hastalarda kol ve bacaklarını kullanamama, uyuşukluk ve güçsüzlük gibi problemlere neden olur ve fizik tedavi gerektirebilir.

Omurilik İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Omurilik iltihabında eğer hastalık sırt bölgesinde ise bacaklarda güç kaybı, uyuşma, yürüme bozukluğu, idrar ve gaita kontrolünün kaybı, göğüs ve karında sıkışma, yanma ve ağrı gibi belirtiler izlenir. Eğer hastalık boyun kısmında ise belirtiler her iki kola yayılabilmektedir.

Omurilik iltihabının teşhisinde kullanılabilecek en önemli inceleme yöntemi MR ve Beyin Omurilik Sıvısının (BOS) analiz edilmesidir. Enfeksiyon bulunan bölgenin teşhisinin ardından hastalığın şiddeti ve neden olan mikroorganizmanın yapısına göre tedavi şekli değişebilir. Kronik ve ilerlememiş omurilik iltihabında antibiyotik ve damardan ilaç verme gibi yöntemler tedavi olarak kullanılabilir. İlerlemiş ve akut olarak meydana gelen hastalıklarda ise cerrahi müdahale söz konusudur.

Bunların yanında doğada çözümü aranan birçok hastalık gibi omurilik iltihabı tedavisinde de kullanılan bazı bitkiler vardır. Bunlar Nohut Ruhu ve Kantarondur. Nohut ruhu ile omurilik bölgesinin ovulması ve kantaronun kaynatılarak içilmesi omurilik iltihabında bitkisel tedavi yöntemlerindendir.
" } ] }