{ "title": "Omurilik Kanseri Belirtileri", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-kanseri-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 17:33:06", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "Omurilik kanseri belirtileri, beyin gibi omurilikte genişleme olanağından yoksun ve hacim değişikliklerini karşılamayan bir boşlukta bulunmakta ve bu nedenlerden dolayı küçük bir kitle bile ağır sinir sistemi bozukluklarına neden olabilir. Birincil ya da yayılım sonucu gelişen omurilik tümörleri geleneksel olarak acil beyin cerrahisi olgularıdır, eğer girişim zamanından gerçekleştirilmezse tümör geriye dönüşü olmayan bir felce neden olur. Omuriliğin en sık tümör görülen bölümü göğüs omurlarıdır, çünkü bunun sebebi bu bölgede hem omur sayısı çoktur hem de meninjiyomlar bu omurlarda daha sık görülür.

Ayrıca bu bölge mediastine (Akciğerler arasındaki bölge) yakındır. Mediastinde ise genellikle lenfom, meme ve akciğer kanserlerinin yayılımlarına bağlı olarak büyüyen lenf bezleri bulunur ve bunlar omurilik kanalına doğru büyüyerek omuriliğe baskı yaparlar.

Omurilik kanseri başlangıç belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz; omurga ve omurilik tümörleri boyun, sırt ve belde yerleşim yerine göre bulgular vermektedirler. En sık rastlanan bulgu ağrıdır ve genelde sırt ağrısı şeklinde başlayabilir. Bu ağrılar özellikle istirahat halinde dinlenmekle geçmez ve geceleri bu ağrılar daha da artmaktadır.

Ağrı genellikle yaygın olup nadiren bölgesel olmaktadır. Bazı hastalarda karın ağrısı şeklinde başlayabilir. Ağrıyla beraber yerleşim yerine göre, boyun bölgesinde tümöre bağlı baskı varsa hem kollarda hem bacaklarda güç kayıpları, uyuşma hissi görülebilir.

Sırt ve bel bölgesinde tümör varsa sadece bacaklarda güçsüzlük, uyuşma, yürüyememe gibi durumlarda görülebilir. Yine omurilik ve omurga tümörlerinde mesane ve bağırsak sistemi kontrolü bozulabilir. Bunun yanı sıra idrar kaçırma, dışkı kontrolünü sağlayamama, cinsel fonksiyon kaybı ortaya çıkabilir. Reflekslerde bozulmalar, tama yakın hissizlik, yatağa bağımlılık durumu görülebilir. Bazı tümörlerde baskının derecesine bağlı olarak güçsüzlük bir iki gün içerisinde çok hızlı ilerleyebilir.

Bazı tümörlerde de güçsüzlük çok yavaş ilerler çok sinsi seyreder. Çocuklarda becerisizlik, güçsüzlük, düşme atakları, şeklinde kuvvet kayıpları sıktır. Çocuklardaki bir diğer yakınma ise omurgada meydana gelen skolyoz yanı omurga eğriliği sorunudur.
" } ] }