{ "title": "Omurilik Kayması", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-kaymasi.jpg", "date": "21.01.2024 15:19:25", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Omurilik kayması, Omurga, omur denilen birbirine bağlı seri kemiklerden meydana gelmektedir. Gelişimini tamamlamış insanların yüzde beşinde omurganın en alt kısmındaki kemikleri birleşim noktalarında gelişimsel olarak kırıklar görülebilmektedir. Bu kırıkları ise hareketin fazla olduğu bölgelerde çoğunluktadır. Bu kırıklar iyileşmeyebilir fakat sorun teşkil edecek bir halde almazlar. Bazı kişilerde üstteki omurlar alttaki omurlara göre öne doğru kayabilmektedir, bu duruma bel kayması veya omurilik kayması denmektedir. Omurilikte kayma miktarı fazla ise ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bugüne kadar hastaneye bel ağrısı ile gelen hastaların yüzde onuna bel kayması teşhisi konulmuştur. Bel kaymasının diğer bir nedeni ise yaşlanmaya bağlı olarak omurlar arasındaki bağ dokularının yıpranması ile meydana da gelebilmekte, genellikle 40 yaş üzerinde görülmektedir.

Omurilik kayması belirtileri, Stres kırıkları denilen kırıklar kendini ilk etapta belli etmeyebilir, herhangi bir nedenle çektirilen film veya testler sonucu farklı zamanlarda kendini göstermektedir. Belde ağrı, kalça kısımlarında ağrılar mevcut ise bel kaslarında gerginlik, bacaklarda az da olsa uyuşmalar varsa, ayaklarda kuvvet kaybı olarak da kendini göstermektedir. Kişilerde ağrılar yürüme esnasında, ayakta durma sırasında kendini göstermektedir.

Hastalık tanısı nasıl konur, Doktorlar sizin muayenelerinizi yaptıktan ve şikâyetlerinizi dinledikten sonra filmlerinizi isteyecektir. Ancak röntgende bel kırıkları görülmeyebilir, bu nedenle hala kırıktan şüphe ederse MR çektirmenizi isteyebilir. MR da kırıklar tespit edildiyse tedavi şeklinizin belirlenmesi için tomografinize başvurmak isteyecektir. Eğer ayağında uyuşma oluşmuş olan hastalar da sinirsel bir sorun olup olmadığının tespiti için MRG'yi gerekli görmektedir. Daha sonra kaymanın derecesi verilerek, 1-4 arası derecelendirilir.

Tedavi şekilleri, Doktorunuz yaptığı tetkikler sonucu kayma miktarı şiddetli değil ise ciddi bir sinir sorunu yoksa ilk müdahale yöntemi cerrahi müdahale değildir. Öncelikli olarak fizik tedavi yöntemleri uygulanır, ağrılar için ağrı kesiciler önerilir, istirahat edilmesi gerekmektedir. Ağrılar devam edecek olursa kırıkların oluştuğu bölgelere steroid ve ağrı kesici enjeksiyonu yapılabilir. Bel ağrısı ile ayakta uyuşmalarda sıklaşmış ise farklı ilaçların enjeksiyonu sağlanarak hasta rahatlatılmaya çalışılır. Stres kırıklığı denen bu kırıklar bu tedavi şekilleri ile düzeltilebilmektedir. Bu kırığın tamamen kaynaması mümkün olmayabilir. Ağrı geçtikten sonra kırığın tamamen kaynamaması sorun teşkil etmez, hastaların ilerleyen yaşlarında şiddetli omurilik kayması durumları yaşamazlar.

Cerrahi tedavi, Normal yöntemler ile fizik tedavi yöntemleri ile yakınmaları geçmeyen hastalara son çare olarak cerrahi müdahale gerekmektedir. Kaynama nedeni ile sinirsel baskılar nedeniyle hastanın altına kaçırması gibi durumlar gözlemlenmiş ise acil müdahale gerekli olabilmektedir. İki farklı cerrahi yöntem vardır. İlk yöntem kırık olan bölgelerin onarılmasını amaç edinirken, ikinci yöntem ise sinirsel baskıyı ortadan kaldırmak için yapılacak olan müdahaledir. Asıl tercih edilen cerrahi müdahale şekli ise ikinci yöntemdir. Ameliyat hem sırttan hem de ön kısımdan yapılabilmektedir. Operasyon sonunda hastanın iyi bir rehabilitasyona veya fizik tedaviye girmesi gerekmektedir. Hastanın ameliyat sonrası ani hareketlerde bulunmaması şarttır. Ayrıca hasta kesinlikle ağır yük kaldırmamalıdır. Ameliyat sonrası herhangi bir olağan durum yaşanmaması için kesinlikle doktorunuzla irtibatta olmalısınız.
" } ] }