{ "title": "Omurilik Nakli", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-nakli.jpg", "date": "20.01.2024 05:41:50", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Omurilik nakli, Omurilik nakli aslında omur nakli olarak bilinmekte fakat bu bilgi yanlış anlaşılmaktadır. Omurilik nakli aslında kök hücre naklinden ibarettir. Felç geçirmiş hastaların tedavi şekilleri arasında kök hücre tedavisi de yer almaktadır. Hasta olan kişi ile kök hücre örnekleri alınacak kişi arasında kök hücre naklinden ibarettir. Sinirleri yıpranmış veya hasar görmüş felç hastalarının çoğunda işe omurilik nakli işe yaramaktadır. Fakat herkes de aynı etki gözlemlenemiyor, bazı hastalarda kök hücre nakli başarısız olabilmektedir. Kök hücre nakli için her iki taraf içinde doku uyumu ve testlerin tutarlı olması gerekmektedir. Genellikle akraba olan kişilerde bu tutarlılıklar gayet yüksek olmaktadır. Donör olacak kişinin sağlam ve hiçbir hastalığının olmaması da çok önemlidir.

Hastanın omurilik nakli olmadan önce tüm tetkiklerinin yapılmış olması gerek, herhangi bir hastalığının olup olmadığı belirlenmelidir. Hastaya donör olacak kişinin de aynı şekilde tüm sağlık kontrolleri yapılır. Uygunluk tespit edilip onay verilir ise ameliyat süreci başlamış olur. Donör olan kişinin kemik iliği hücreleri alınır. Genellikle leğen kemiğinden alınır. Felç veya kısmi felç olan hastaya kök hücreler omurilik bölgesine nakil edilir. Kök hücre nakli günümüz şartlarıyla gayet basit bir hal almıştır. Sadece omurilik nakli için değil, birçok kök hücre nakil şekilleri vardır. Hastanın durumuna ve hastalığa göre farklı olarak nakil şekilleri yapılmaktadır.

Omurilik nakli olan hastalarda, kök hücre aktarımı olacağından vücudun o kök hücreye 10-15 gün kadar adaptasyonu olacağı için vücudunuz kan hücresi üretemeyecektir, dışarıdan kan yapıcı ilaçlar veya ürünler kullanmanız gerekecektir. Vücudunuzda kan azalması görüleceği için enfeksiyon kapma riskiniz de artacaktır, yer yer ateşiniz yükselecektir. Antibiyotik tarzı ilaçlar kullanmanız gerekecektir. Mümkün olduğunca temiz ortamlarda kalmanızda yarar olacaktır. 9. Gün sıralarında hastada kan hücreleri artacak ve 12. Gün dolaylarında taburcu edilebilmektedir. Hastanın zamanla kontrollerinde felç olduğu kısımlarında gelişmeler ve kas yapısında güçlenmeler gözlemlendiği takdirde fizik tedavi ile hastalığı tamamen giderilmeye çalışılacaktır. Fakat her insanda kök hücre nakli başarılı olmayabilir.

Omurilik nakli sonrası tedavi, Hasta olan kişinin kök hücre nakli başarılı olmuş ise hastanın felç veya kısmi felç olan kısımları için gerekli egzersizleri yapması gerekmektedir. Dengeli beslenmelidir. Sinirlere baskı yapacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Naklin ilk dönemlerinde dinlenilmelidir. Daha sonra fizik tedavi ile hastanın kas yapısı güçlendirilmeye çalışılır. Hastanın kanına karışacak uyarıcı maddelerden uzak durması çok önemlidir, bunlar sigara, alkol, uyuşturucu gibi uyarıcılardır. Kök hücre nakli olan kişinin kesinlikle maske takması gerekmektedir, mikroplardan ve pisliklerden uzak durmaları için. Ayrıca hastanın her gün düzenli duş alması gerekmektedir. Kök hücre nakli olan kişinin ağız bakımı da çok önemlidir. Vitamin tüketimi, özellikle kan yapan vitaminlerin tüketimine çok dikkat edilmelidir. Hastanın herhangi bir aksi durum ile karşılaşmaması için doktorları ile sürekli irtibat halinde olmalarında yarar vardır.
" } ] }