{ "title": "Omurilik Nedir", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-nedir.jpg", "date": "19.01.2024 17:10:28", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Omurilik nedir, omurga içinde bulunan kanal boyunca uzanan, boz madde ve ak maddeden oluşan sinirsel dokuya denir. Diğer bir söylemle murdariliktir. Omur ilik kafa tasının arkasında, beyin sapı denilen yerden başlayıp, kuyruk sokumuna kadar uzanan otuz bir ayrı kemiğin bir araya gelmesiyle oluşan, kordon şeklinde uzanan, merkezi sinir sistemimizin önemli bir parçasıdır.

Omurilik de beyin gibi üç zarla çevrilidir. Bu zarlara pia, arachnoidea ve dura adı verilmiştir. Bu zarlar aynı zamanda beyin zarlarının devamıdır. Arachnoidea ile pia zarları arasında beyin ve omurilik sıvısı bulunmaktadır. Bu sıvılar, beyinde özel boşluklarda bulunan ve adına koroid adı verilen bu ağlar tarafından salgılanır ve yine özel kanallar aracılığıyla salgılanan o sıvı, omuriliğe ulaştırılır. Merkezi sinir sistemiyle alakalı herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerden bu sıvı alınarak tetkik edilir. Çünkü bu sıvının incelenmesi çok büyük önem arz eder.

Omuriliğin enine olan kesitinde, H şeklinde, gri bir madde vardır. Bu gri renkteki maddenin ön boynuz adı verilen ön kısım, vücudun ön tarafına, arka boynuzları da arka tarafa uzanır. Ön boynuzlar hareket sistemi ile alakalı iken, arka boynuzlar hissi beyne ulaştırmakla görevlidir. Omurilik, önden arkaya doğu hafif yassılaşmış silindir biçiminde yer almaktadır. Yetişkinlerde uzunluk kırk dört ile kırk altı santimetre uzunluğundadır. Kalınlığı sekiz ile on iki milimetre arasında değişmektedir. Toplam ağırlığı ise yirmi beş ile otuz gram ağırlığındadır. Omurilik baştan sona aynı yapıya sahiptir ama aynı kalınlıkta değildir. İki yerde özellikle şişkinlik gösterir. Bunlardan biri üçüncü boyun omuru ile onuncu sırt omuru ile ikinci bel omuru arasındadır. Bu bahsi geçen şişkinlikten alt ve üst uzuvlara giden sinirler çıkar.

Ak madde diye adlandırdığımız sinirsel doku, omurilik boyunca uzanan sinir liflerinden meydana gelmektedir. Bu lifler, görevlerine göre belirli bir düzen içerisinde kendi üzerlerine düşen görevi yapmaya çalışırlar. Omurilikten çıkan otuz bir çift sinir, kafa ve boynun bir kısmının dışında vücudun kaslarını sinirlendirir. Ay zamanda da buradan çıkan hissi beyne iletir. Omur iliğin başka bir vazifesi de çeşitli reflekslerin merkezlerini taşımasıdır. Omurilikle ilgili rahatsızlıklar arasında skleroz, iltihaplar, tümör ve bazı kazalar sonucu yaralanmalar yer alır.
" } ] }