{ "title": "Omurilik Pili", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-pili.jpg", "date": "21.01.2024 11:08:51", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Omurilik pili, omurilik kafa tabanından kuyruk sokumunda kadar uzayan bir yapıya sahiptir. Omurganın içerisinde parmak kalınlığında bir yapı vardır ve buradan geçer. Vücutta bir elektrik sistemi gibi çalışır. Vücudun sağ ve sol taraflarına sinirleri verir. Vücuda gelen uyarıcılar sinirler aracılığıyla omuriliğe oradan da beyne iletilir. Omuriliğe gelen ağrılı uyaranlar beyne geçmek istediklerinde omurilik buna izin vermez, fakat ağrının şiddeti artınca omurilikten beyne geçer. Bu olaylar sonucu omurilik pilleri geliştirilmiştir. Omurilik bölgelerine yerleştirilen pillerin amacı da sürekli uyaranlar gönderip omuriliklerin ve beynin ağrıyı algılamasını engellemeye çalışmaktır. Omurilik vücutta kendisine bir harita çizer. Çizilen bu haritaya dermatom denir. Dermatoma bakıldığında vücudun hangi bölgesine hangi sinir kökünün ulaştığını gösterir. Bu bölgeye öncelikle geçici bir elektrot yerleştirilir ve ağrının nerden geldiğini nereye gittiğini, sebep olduğu hasarların sinyalini gönderir. Bu aşamada hastanın ağrılarının yarısı azalır. Bu azalma olur ve olumlu gelişme gösterirse küçük bir cerrahi operasyon ile kalp piline benzer bir aygıt bu elektrot ile birleştirilir ve cilt altına yerleştirilir. Omurilik pilleri beş yıllık bir süre ile çalışır. Beş yılın sonunda elektrota bağlı pil değiştirilir.

Omurilik pili, omurilik pili genellikle birkaç kez bel fıtığı ameliyatı geçirmiş ve o bölgede yapışmaların meydana geldiği hastalara yerleştirilir. Omurilik yaralanması sonunda felç durumu geçiren ve şiddetli ağrıları devam eden kişilere, damarlarında şiddetli ağrı olan kişilere, kol veya bacağı kesilen kişilere takılır. Omurilik pili yerleştirilmeden önce doktorumuza kullandığımız ilaçlar hakkında bilgi vermeliyiz gerekli görüldüğünde doktor bu ilaçların kullanılıp kullanılmaması konusunda bize bilgi verecektir. Müdahale öncesi laboratuvar tetkikleri, bilgisayarlı tomografi sonuçlarımızın yanımızda olması gerekir. İşlem öncesi son dört saat su ve gıda alımı yasaklanır. İşlem sırasında anestezi uygulandığı için refakatçi bir kimse ile gelmeniz önerilir. Ameliyat öncesi ve sonrası uzun bir süreçtir bu durumu psikolojik olarak da hazırlanmamız gerekir, çünkü takılacak pil ömür boyu üzerimizde taşınacaktır. Pil takılırken de ağrılı bir dönem yaşanabilir çünkü hastaya lokal anestezi verilir ve hasta uyanık olur. Hastanın elektrotları ağrılı bölgede hissetmesi gerekir. Bu nedenle diğer cerrahi işlemlere göre daha ağrılı bir süreçtir.

Omurilik pili, omurilik pili takılma işlemi başarıyla tamamlanınca hastanın yaşama kalitesini iyi düzeyde geliştirir ve hastayı rahatlatır, ağrıları hafifler. Fakat bu yöntemin avantajı kadar dezavantajı da vardır. Hastanın sürekli doktor kontrolünde olması gerekiyor bu da doğal olarak hem maddi hem manevi olarak hastayı sarsacaktır. Bazen elektrot yerinden oynayabilir ve yerinin düzeltilmesi gerekir. Çok pahalı bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle öncesi ve sonrası diye iyice araştırılmalı ve o şekilde karar verilmelidir.
" } ] }