{ "title": "Omurilik Sıvısı", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-sivisi.jpg", "date": "20.01.2024 17:40:42", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "Omurilik sıvısı, yani diğer adıyla bel suyu, bedenimizle beyin ve omurilik arasındaki bariyere benzeyen yapıyı korumak ve gerekli geçişkenliği sağlamakla yetkili sıvıdır. Omurilik ve beyin dediğimiz kavramlar birbiri ile ilişkilidir. Bu beyin omurilik sıvısı diye tanımlanan sıvı beyin omurilik yapısının çevresinde ve beyin içerisinde bulunmaktadır ve dış çevresinde de zar denilen katman yer alır. Bazı vitamin, mineral, ilaçlar doğrudan beyne ulaşmaz ve bu sıvı yani su ile iletilir. Omurilik sıvısı vücudun ikinci dolaşım sağlayan oluşumudur denebilir.

Beyin Omurilik Sıvı Ne İşe Yarar?

Beyin omurilik sıvısı yani genel olarak bel suyu olarak bilinen sıvı başlangıç noktası beyin olan ve omurilik hizasında ilerleyen kapalı bir yapı içerisinde zarlı bir yapı ile yer alır. Beyne ulaşmaya çalışan mikroorganizmalar vücudu ölüme götürebilecek kadar önemli ciddi sonuçlar doğurduğu için bu sıvının vücut için önemi tartışılamaz. Vücudun 4/3'ü su ile kaplı olduğu için vücuttaki sıvı artış ve azalışları da önem arz etmektedir.

Omurilik Sıvısı Vücuttan Alınabilir mi?

Bu sıvı vücuttan değişik yöntemlerle alınabilmektedir. Genellikle bel kısmından alınır. Beldeki omurgaların ortasına uzunca bir iğne yardımı ile ulaşılır. Rahatsız olan kişi bilinen bir açıya denk gelecek şekilde pozisyon aldırılarak oturtulur ve omurga kemik sisteminin ortasına iğne batırılır. Zarla kaplı yapıda delik açtıktan sonra açığa çıkan su tüp yardımı ile çekilir. Omurilik sıvısı ventrikel olarak tanımlanan yani beyin içindeki kıvrımlı yapıdaki boşluklara iğne yardımı ile ulaşarak da sıvı alınabilir. Bu yöntem nadir olarak özel durumlarda uygulanır. Alanında Uzman olan doktorlar tarafından yapılırsa risk oluşmaz. Tabi ki aletlerin steril olması, kullanılan eldivenlerin steril olması ve işlemin yapılacağı bölgenin steril olması işlemin başarıya ulaşmasında önemli etkenlerdir. Çok riskli değildir fakat hafife alınacak kadar da basit bir işlem değildir. Çünkü vücutta enfeksiyonlar için bir açıklık oluşmaktadır.

Beyin Omurilik Sıvısı Azalırsa Ne Olur?

Omurilik sıvısı azalması yaygın olarak görülen bir hal değildir. Yani rahatsızlık olarak pek yaygın değildir. Genellikle bel sıvısında artış ve buna bağlı tıkanıklık gözlemlenir. Beyin omurilik sıvında azalma şu hallerde görülebilmektedir:
Bu rahatsızlığın genel belirtisi baş ağrısıdır. Direkt bir hastalık gibi telakki edilmemelidir.

Beyin Omurilik Sıvısı Testi Hangi Hastalıklar İçin Yapılmalıdır?

Belden su alınarak test edilir ve alınan sıvının rengine ve bazı özelliklerine göre hastalığı teşhis etmemizi kolaylaştırır. Genel olarak beyin zarı iltihaplanması, MS, beyin kanamaları, enfeksiyonlar ve tümörlerin belirlenmesi açısından kolaylık sağlamaktadır. Örneğin beyin kanaması riskinden şüpheleniliyorsa ve çekilen filmlerde sızıntı görüntülenemiyorsa sıvı kanlı gelecek ve beyin kanaması şüphesi netlik kazanacaktır.

Omurilik Sıvısı Testinin Riski Var mıdır?

Bel sıvısının çekilmesinde bazı riskler vardır. Çünkü vücuda iğne batırılarak açık yara oluşturulmaktadır. Bu işlem bilinçsiz olarak yapılırsa enfeksiyon kapma riski yükseltilmiş olur. Zor bir yerden ve küçük bir kısımdan girildiğinden dolayı uygulanan bölgedeki dokuda zedelenmeler ve tahrişler oluşabilmektedir. Bundan dolayı uygulama yapılacak alanın hijyeni oldukça önemlidir. Omurilikten sıvı alınması korkulacak bir teknik değildir yeterki ehil kişiler tarafından ve streril bir ortamda gerçekleştirilsin. Bundan dolayı zor bir işlem gibi korkulup kaçılmamalı ve gerekli görülürse uygulanmalıdır.
" } ] }