{ "title": "Omurilik Soğanı Dejenerasyonu", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-sogani-dejenerasyonu.jpg", "date": "20.01.2024 06:36:59", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Omurilik soğanı dejenerasyonu, Omurilik soğanında meydana gelen bu hastalık insanın omurilik soğanına bağlı tüm faaliyetlerini yavaş yavaş kaybetmesine neden olmaktadır. Sinir sisteminde görülen hücre zedelenmesine bağlı olduğu için tedavisi yoktur. Bu hastalığa yakalanan kişilerde hastalığın şiddeti gün geçtikçe artar ve hastanın durumu her gün daha kötüye gider ve ölümle sonuçlanır.

Omurilik Soğanı; beynin son kısmı ile omuriliğin başlangıcıdır. Şekli nedeniyle bu adı almıştır. Beyin ile omurilik arasındaki kısma verilen addır beyin ile diğer vücut organları arasında bağlantıyı sağlayan bir köprü niteliğindedir. Beyne giren tüm sinirler omurilik soğanından geçer. Omurilik soğanı istemsiz olarak çalışan iç organlarını kontrol eder.

Dejenerasyon tıp dilinde, dokuların normal yapılarının bozulup normal fonksiyonlarını yerine getiremeyecek hale gelmeleri demektir. Omurilik soğanı dejenerasyonu ise omurilik soğanında meydana gelen tüm hayati fonksiyonların çalışma yeteneklerini kaybetmesi demektir.

Omurilik soğanı insan vücudunda istemsiz hareketlerin kontrolünü sağlar ve solunum sistemi, dolaşım sistemi, boşaltım sistemi ile sindirim sisteminin çalışmasını düzenler. Omurilik soğanın da meydana gelen dejenerasyon tüm bu işlevlerin zamanla kaybedilmesine ve hastanın durumunun her gün daha kötüye gitmesine neden olmaktadır.

Omurilik soğanı dejenerasyonunda meydana gelebilecek durumlar;
" } ] }