{ "title": "Omurilik Tümörü", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-tumoru.jpg", "date": "19.01.2024 11:40:30", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Omurilik Tümörü, Omuriliği oluşturan kemiklerde veya sinir ya da diğer yumuşak dokularda meydana gelen tümörlerdir. Omurilik tümörünün çeşidi olan Pimer tümörler, omuriliğin yapısını oluşturan hücrelerden kaynaklanan tümörlerdir. Tümörlerin bir diğerleri de ekstradural (Omürilik zarının dışında olanlar), intradural ekstrameduller (Omurilik zarı ile omurilik arasında olanlar) ve intrameduller (Omuriliğin içinde olan) şeklinde ayrılır. Omurilik tümörünün tam sebebi bilinmemektedir. Genetik faktörler, radyasyon, kimyasal ajanlar, virüsler bu tümörün meydana gelmesinde risk faktörleridir. Özellikle başka organlardan yayılan kanserlerin neden olma ihtimali yüksektir.

Omurilik Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Omurilik tümörleri bel, sırt ve boyun bölgesindeki yerleşim yerine göre bulgu verirler. En çok rastlanan bulgu ağrıdır ve genellikle sırt ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. Özellikle bu ağrılar dinlenmekle geçmez ve geceleri daha şiddetlenir. Tümör boyun bölgesinde ve tümör kaynaklı bası varsa hem bacaklarda hem de kollarda uyuşma hissi ve güç kaybı görülebilir. Sırt ve bel bölgesinde tümör bulunuyorsa sadece bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve yürüyememe gibi bulgular görülebilir. Omurilik tümörlerinde bağırsak ve mesane kontrolü de bozulabilir. Dışkı kontrolünü sağlayamama, idrar kaçırma, cinsel fonksiyon kaybı meydana gelebilir. Bazı tümörlerde basının derecesine bağlı olarak güçsüzlük 1-2 gün içinde çok hızlı ilerleme göstereceği gibi bazen de güçsüzlük çok yavaş ilerleme gösterebilir.

Omurilik Tümörü Tanısı Nasıl Konulur?

omurilik tümörlerinin geneli iyi huylu tümörlerden oluşmaktadır. Kişiye, nörolojik muayene yapıldıktan sonra radyolojik görüntüleme tanıda esastır. Muayene sonuçlarına göre omuriliğin hangi seviyesinden şüphe duyuluyorsa buraya yönelik radyolojik tetkikler uygulanır. Bilgisayarlı tomografi, direk grafiler, manyetik rezonans görüntüleme, kemik sintingrafisi, anjiografi tanıda kullanılan yöntemlerdir.

Omurilik Tümörü Tedavi 

Omurilik tümörlerinde tanıya yönelik gerekli işlemler yapıldıktan sonra tümörün bulunduğu yeri ve tipi tespit edilerek, uygun tedavi seçenekleri belirlenir. Tümörün bulunduğu yere ve tipine göre cerrahi girişim, kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi gibi tedavi yöntemleri tek ya da bir arada kullanılabilir.
" } ] }