{ "title": "Omurilik Yapısı", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik-yapisi.jpg", "date": "19.01.2024 12:59:55", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Omurilik yapısı, Omurilik, omurga adı verilen kemik bir yapının içinde boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan ve ortasında yine boydan boya bir kanal içeren merkezi sinir sisteminin en önemli yapılarından biridir.

Omurilik, beynin bir uzantısını oluşturur ve meninks adı verilen bir zarla örtülüdür. Bu yapının yan yüzlerindeki ön ve arka kökte yer alan sinirler birleşerek spinal adı verilen omurlar arası deliklerden 31 çift şeklinde çıkmaktadır. Bu 31 adet sinir motor ve duyu sinirleridir. Ön kök yapısının içinde kas ve diğer organlara hareket emri veren lifler, arka kök yapısında ise dokunma, ağrı veya temas gibi hisleri barındıran lifler yer alır.

Omuriliği oluşturan arka kökler içerisinde bulunan şişlikler, omurganın yanlarına sinir sistemi türlerinden birisi olan sempatik sinir sistemi düğümlerini oluşturmaktadır.

Omurilik 33 adet omur kemiğinin üst üste sıralanması ile oluşan ve üzeri beyin yapısında olduğu gibi üç adet zarla çevrili olan, vücut iskelet sisteminin ve merkezi sinir sisteminin en önemli parçalarından biri olan yapıdır. Bu sistemin genel görevi, baş göğüs ve karnımızda bulunan organları taşımaktır. Baş ve gövde hareketlerinin sağlanması omurilik ile gerçekleşmektedir. Ayrıca dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı da vücudumuzu korumaktadır. Bu durumda omuriliğin iki temel işlevi; hareket ve korumadır.

Omurilik içerisinde omur kemiklerini birbirine bağlayan diskler bulunmaktadır. Bu diskler omurga sistemi içerisinde 23 adettir. Diskler, vücutta meydana gelebilecek basınç durumunda bu basıncı azaltarak omurga sistemine dengeli bir şekilde dağıtır. Diskler ile omurga sistemi esneme özelliği kazanır.

Omurilik yapısı dışta ak madde ve içte H şeklinde boz bir maddeden oluşmaktadır. Üzerinde ise saçak biçiminde sinirler vardır. Ak madde miyelinli sinirlerden, boz madde ise miyelinsiz sinirlerden meydana gelir. Omuriliği sarsıntıya karşı koruyan ve darbelere karşı savunma merkezi oluşturan beyin - omurilik sıvısı (BOS) omurlar arasında yer alır.

Omuriliğin iç kısmı gri maddeden yani sinir hücre gövdelerinden, dış kısmı ise sinir liflerinden yani ak maddelerden meydana gelmiştir. Boz madde ak madde içinde kelebeğe benzer bir yapıya sahiptir. Ak madde adı verilen bu maddenin renginin beyaz olmasının nedeni aksonun içerdiği miyelin kılıflarıdır. Boz madde adı verilen omuriliğinin iç kısmını oluşturan maddenin sağ ve sol yanlarında ön, arka ve yan boynuzcuk olarak adlandırılan üç kısım bulunur.

Bu boynuzcukların görevleri
Omuriliğin yapısını oluşturan kemiklere omur adı verilir. Bu omurların önemlileri
" } ] }