{ "title": "Omurilik", "image": "https://www.omurilik.gen.tr/images/omurilik.jpg", "date": "20.01.2024 00:07:40", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Omurilik, beyin sapından kuyruk sokumuna kadar uzanan ve omurga içinde boylu boyunca bir kanal içeren merkezi sinir sisteminin en önemli parçalarından biri olan bölgeye omurilik adı verilir. Üst tarafında omurilik soğanı ile birleşirken alt tarafta da bir koni şeklini alarak sonlanır. Üzerinde örümceğe bezeyen ve dıştan içe doğru sertleşen ince bir zarla çevrilidir. 1 cm çapında oluk yaklaşık 45 cm uzunluğundadır.

Omuriliğin Özellikleri Nelerdir?
Omuriliğin Görevleri Nelerdir?
  1. Çevreden gelen bir uyartı karşısında istemsiz ve otomatik bir şekilde yapılan davranışlara refleks adı verilmektedir. Dışarıdan gelen uyartıları omurilik, impulslar sayesinde çevresel sinir sistemine gönderir. Beyinden gelen sinyalleri ise impulslar ile tekrar gerekli organa ileten omurilik, reflekslerimizin yönetimini ve kontrol edilmesini sağlar.
  2. Vücudumuzun gövde kısmını, kolları ve bacaklardaki reflekslerin kontrolünü sağlar.
  3. Sürekli tekrarladığımız hareketler il önce beyin tarafından kontrol edilir. Daha sonra alışkanlık haline gelen bu hareketler için kontrolü omurilik sistemi ele alır. Eğer bu alışkanlıklarda bir problem oluşursa beyin tekrardan omurilikten görevi alır. Örneğin, sıcak bir yere dokunduğumuzda elimizi çekmek gibi.
  4. Eğer morfin alınmışsa bu sinir iletimi omurilik tarafından sağlanmaz. Örneğin ameliyatlarda bölgenin uyuşturulması gibi.
  5. Omurilik, beynin görevi olan bazı alışkanlıkları kontrol eder ve omurilik de beyin tarafından yönlendirilir. Mesela normalde elimize batan bir iğne olduğunda refleks olarak elimizi çekeriz, bunu omurilik sağlar. Ancak bir kan verme durumunda elimizi çekmeyiz çünkü buradaki refleksi sağlayan omuriliği beyin kontrol etmektedir.
" } ] }