Gergin Omurilik Sendromu
20 Temmuz 2024

Gergin Omurilik Sendromu


Gergin omurilik sendromu, doğuştan gelen bir hastalık olup, çocukluk çağında sıkça görülmesine rağmen yetişkinlerde de ortaya çıkabilmektedir. Bu sendromun en yaygın nedenleri arasında ayrık omurilik sendromu, kısa ve kalın filum terminale, intradural lipom, lipomiyelomeningosel ve meningomyelosel cerrahisi sonrası gelişen yapışıklıklar bulunmaktadır.

Çocuklarda ve Yetişkinlerde Belirtiler

Çocukluk çağında görülen gergin omurilik sendromunda deri belirtileri, motor kayıplar, ürolojik belirtiler, skolyoz (omurga eğriliği) ve ilerleyici omurga deformasyonları daha sık görülmektedir. Yetişkin hastalarda ise perineal ve perianal ağrı, ürolojik belirtiler ve motor kayıplar ön plana çıkmaktadır.

Omuriliğin Normal Gelişimi

Normal şartlarda omurga kemikleri omurilikten daha hızlı büyür. Yaş ilerledikçe omurilik, omurga kemikleri içerisinde daha yukarı düzeylere doğru yükselir ve kanal içinde serbestçe hareket edebilir. Ancak, herhangi bir nedenle omurilik başlangıçta olduğu düzeyde kalarak gerginleşecek olursa, gergin omurilik sendromu ortaya çıkar.

Anne Karnındaki Gelişim

Anne karnında omurilik, omurga kanalının en aşağı kısmına kadar uzanır. Bebek geliştikçe omurilik, omurga boyunun uzaması karşısında daha kısa kalır ve uzantıları aşağıda olmak üzere omurilik kanalda 8-10 cm yukarıda biter ve aşağıya dallarıyla uzanır. Bu dallar, şekli itibarıyla at kuyruğuna benzemektedir. Ancak, anne karnında gelişim sırasında bir oluşma noksanlığı meydana geldiğinde, omurilik kuyruk sokumuna bir bağ ile asılı kalır ve boy uzadıkça bu bağ omuriliği aşağı doğru gerer. Aynı zamanda burada bir yağ oluşumu (lipom) da meydana gelebilir.

Gergin Omurilik Sendromunun Nedenleri ve Görülme Şekli

Gergin omurilik sendromu, doğuştan gelebileceği gibi omurgaya yönelik cerrahi girişimlerden sonra da ortaya çıkabilir. Sendrom, tek başına olabileceği gibi meningosel, meningomyelosel, lipomeningomyelosel, myeloşistosel, diastometomyeli, siringomyeli ve dermal sinüs gibi diğer durumlarla beraber de görülebilir.

Belirtiler ve Teşhis

Gergin omurilik sendromu, bel bölgesinde sinir yumağı içeren veya içermeyen, üzeri ince bir zarla örtülü açıklığı olan bebeklerde, doğuştan bel bölgesinde yağ kitlesi olan bebeklerde ya da gizli bel açıklığı olan bebeklerde görülmektedir. Bu bebeklerde ayaklarda ortopedik anormallikler, bacaklarda güçsüzlük ve ilerleyen dönemlerde idrar tutamama, bacak kaslarında incelme, bel ağrıları ve omurgada eğrilikler görülmektedir. Bu belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden tedaviye başlanması çok önemlidir.

Tedavi ve Takip

Gergin omurilik sendromu teşhis edildiği anda, mikrocerrahi ile omurilik serbestleştirilir. Ameliyat sonrası sıkı takip gerekmektedir. Bu sayede bebek daha rahat bir hayat sürebilir. Ancak, belirtiler yeniden görülürse veya kontrollerde hastalığın nüksetmesi söz konusu olursa, vakit kaybetmeden tedaviye yeniden başlanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Busra

23 Nisan 2024 Salı

Bebeğimiz gergin omurilik sendromu yla dünyaya geldi 35 günlük bi araştırma hastahanesi de ameliyat edilecek doktorlar hep negatif konuşuyor bu ameliyatın olumlu gecme ihtimali yok mu sağlıklı bi bebek olamayacak mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Busra Hanım,

Gergin omurilik sendromu ciddi bir durum olmakla birlikte, her vaka birbirinden farklıdır ve bu nedenle tedavi sonuçları da değişkenlik gösterebilir. Ameliyatla ilgili doktorların negatif konuşması moral bozucu olabilir, ancak cerrahların ve uzmanların deneyimi ile bazı durumlarda olumlu sonuçlar elde edilebilir. Bebeğinizin durumunu en iyi doktorlarınız değerlendirebilir, bu nedenle onlara tüm sorularınızı sormaktan ve alternatif tedavi yollarını da araştırmaktan çekinmeyin. Umutlu kalmaya çalışmak ve gerekli tüm bilgileri toplamak en önemli adımlar arasındadır.

Sağlık ve mutluluk dilerim.

2. Cevap
cevap

Cevdet

Merhaba Büşra Hanım, bu ameliyat özellikle bu kadar küçük bir bebek için oldukça zor bir ameliyattır. Ancak bebeklerde doğumdan sonra da vücut oluşmaya devam ettiği için henüz kesinlikle iyileşme görülmez diye bir bilgi vermek yanlış olur. Bunun için elinizden gelen tüm tedavi işlemlerini zamanında yaptırmaya dikkat edin. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurilik Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Metastazı

Omurilik Metastazı

Omurilik Anatomisi

Omurilik Anatomisi

Güncel

Omurilik Kanseri Belirtileri

Omurilik Kanseri Belirtileri

Güncel

Omurilik Görevleri Nelerdir?

Omurilik Görevleri Nelerdir?

Omurilik Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Soğanı Dejenerasyonu

Omurilik Soğanı Dejenerasyonu

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Felci Tedavisi

Omurilik Felci Tedavisi

Omurilik Nerede Bulunur?

Omurilik Nerede Bulunur?

Omurilik Eğriliği Egzersizleri

Omurilik Eğriliği Egzersizleri