Omurilik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik ağrısı, boyun, sırt ve bel bölgelerinde hissedilen yaygın bir rahatsızlıktır. Bu ağrılar, genellikle omurga üzerinde oluşan zorlanmalar veya çeşitli sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkar. Belirtilerinin anlaşılması, doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması açısından önemlidir.
Omurilik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Ağustos 2024
Omurilik Ağrısının Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Omurilik Ağrısı Nedir?

Omurilik ağrısı, boyun, sırt ve bel bölgelerinde hissedilen ağrılar olarak tanımlanır ve toplumda en sık görülen şikayetler arasında yer alır. Omurilik ağrıları, genellikle hareket ederken omurga kemiğinin kayması sonucu oluşur. Örneğin, yerden bir şey almak için eğildiğimizde omurga kemiği zorlanır ve bedenin ağırlığını taşıyamaz, bu da kaymaya ve bel ağrısına neden olur. Omurilik ağrıları, omurilik ve omurga tümörlerinin de en sık belirtileri arasında bulunur.

Omurilik Ağrılarının Yaygınlığı

Yetişkinlerin %80'inde yaşamlarının belirli bir döneminde omurilik ağrıları görülebilir. İş gücü kaybına neden olan ve günlük aktiviteleri etkileyen bu ağrılar, toplam yaralanma ve hastalıkların %20'sini oluşturur.

Omurilik Ağrılarının Önlenmesi

Bel ağrılarının önlenmesi için sırt kaslarını güçlendirecek egzersizler yapılmalı ve ağırlık kaldırırken doğru teknikler uygulanmalıdır. Ağırlık kaldırırken karın kaslarımızı sıkarak yükü bel bölgesine eşit miktarda dağıtmalı ve omurgayı zorlamamalıyız.

Omurilik Ağrılarının Başlıca Nedenleri

  • Omurga kemiğinin kayması
  • Enfeksiyonlar
  • Tümörler
  • Travma
  • Kemik erimesi
  • Romatizmal hastalıklar
  • Vücudun omurgaya yakın bölgesinde oluşmuş ve omurgaya yansıyan ağrılar
  • Omurgada meydana gelen kanal darlığı
  • Kireçlenme
  • Duruş bozuklukları
  • Omurga bölgesinde meydana gelmiş fıtıklar
  • Omurgaya aşırı yüklenme sonucu oluşan baskı ve ağrılar (Mekanik ağrılar)

Omurilik Ağrılarında Doktora Başvurmayı Gerektiren Zorunlu Haller

  • Birden başlayan şiddetli ağrı
  • Halsizlik ve kilo kaybı
  • Dinlenme ile geçmeyen ağrılar
  • Travma
  • Gece aniden uyku bölen ağrılar
  • Yüksek ateş
  • Vücutta kuvvetsizlik ve ellerde, kollarda uyuşukluk hissetme
  • Boyun ağrısına eşlik eden idrar ve bağırsak şikayetleri
  • Yürümekte güçlük çekme ve bacaklarda sertlik
  • Yirmi yaşından küçük ve elli yaşından büyük hastalar

Omurilik Ağrısının Tedavi Yöntemleri

  • İlaç tedavisi
  • Kısa süreli dinlenme (3-4 gün)
  • Doktorun tavsiye ettiği süre içinde bel korsesi kullanma
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon
  • Lokal enjeksiyonlar
  • Cerrahi müdahale

Omurilik ağrılarının tedavisinde kullanılan fizik tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında hasta eğitimi (postür veya duruş eğitimi gibi) ve egzersiz tedavisi yer alır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hülya

04 Haziran 2024 Salı

Çocuk düşecek diye ani harekette bulundum hırt diye bir ses duydum ve çok fena bel ağrısı çekiyorum doğrulamıyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hülya Hanım, çok geçmiş olsun. Anlattığınız durum kas gerilmesi veya bir kas yırtılması olabilir. Acilen bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Bu süreçte kendinizi zorlamamaya ve dinlenmeye özen gösterin. Umarım en kısa zamanda iyileşirsiniz.

2. Cevap
cevap

Şir

Merhabalar Hülya hanım, andıç hareketmiş sonrası bel ağrısı kas ağrısı veya yırtılması olabileceği gibi, fırığa da sebep olmuş olabilir. Bunun için ani hareketlerden ve ısınmadan hareket yapmak tehlikelidir. Beyin ben omurilik sinir cerrahına muaye olup mr çektirmeniz neticesinde ağrınızın sebebi anlaşılıp ona göre tedavi yolu izlenir. Geçmiş olsun.

soru

Ayfer demirc

03 Haziran 2024 Pazartesi

Uzun zamandır bel ağrısı çekiyorum doktorunuza kemiklerinin 4 le5arasinda 5 arasında açıklık var dedi Korse verdi onlar rahat yürüyorum çıkartınca yine ağırlıyor ne yapmam lazim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ayfer demirc, bel ağrıları çok zorlayıcı olabilir. Korse kısmen rahatlama sağlasa da uzun vadeli çözümler için doktorunuzla görüşmeye devam etmeniz önemli. Fizik tedavi, egzersiz ve diğer tedavi yöntemlerini de değerlendirmekte fayda var. Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Canver

Merhaba Ayfer hanım, muayeneniz sonunda korse ve ilaç önerilmiş tavsiye doğrudur ilk baş ilaç tedavisi, korse, fizik tedavi şeklinde fıtığın iyileşmesi sağlanmaya çalışılır. Eğer iyileşme gözlenmez ise son tercih olarak ameliyat uygulanır. Geçmiş olsun.

3. Cevap
cevap

Toktahan

Merhaba Şiddetli bel ağrılarında genellikle ilaç tedavisi ve doktorun tavsiye ettiği süre içinde bel korsesi kullanılır. Ayrıca kısa süreli dinlenme (3-4 gün) bel ve omurilik ağrılarında çok önerilen tedavidir.Bunların yanı sıra omurilik ağrılarının tedavisinde kullanılan fizik tedavi yöntemleri vardır. Bunlar, hasta eğitimi (postür veya duruş eğitimi gibi) ve egzersiz tedavidir.

soru

Selin

18 Mayıs 2024 Cumartesi

Dün yere bir hayli kötü düştüm ve sırtımda bişey olmadığı halde ağrıyor ve hareketlerim sınırlandı uykudan ağrısından dolayı uyanıyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Geçmiş olsun. Sırt ağrınızın devam etmesi nedeniyle bir doktora gitmenizi tavsiye ederim. Ciddi bir şey olmadığından emin olmak için uzman bir görüş almak önemlidir. Lütfen kendinize dikkat edin ve gerekirse dinlenmeye özen gösterin.

soru

melek

04 Mayıs 2024 Cumartesi

Şimdi benim diyeceğim bununla alakalı olmayabilir ama benim bir ratsızlığım var kulağımdaki denge taşı yerinden oynamış ve hafif hafif ektisini gosteriyordu bende doktora gittim baş donme ,seslerden rahtsız olma gibi ama doktor benim yaşımdan büyük insanlara verecek habı ( otuz yaş ve üstü )verdi. Kulandıktan bir gün sonra hastaneye kaldırdılar acaba cok fazla vucuduma yan etmi yapar mı ?
hala baş dönmesi .seslerden rahatsız olma var ama şiddetli değil

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Melek hanım, yaşadığınız durum gerçekten oldukça rahatsız edici olabilir. Öncelikle, doktorunuzun verdiği ilacın yaş grubunuza uygun olup olmadığını tekrar kontrol etmek ve bu ilacın yan etkilerini öğrenmek önemlidir. İlacın yan etkileri hakkında endişeleriniz varsa, bunu doktorunuzla tekrar konuşmalı ve alternatif tedavi seçeneklerini değerlendirmelisiniz. Ayrıca, baş dönmesi ve seslerden rahatsız olma gibi semptomlar devam ediyorsa, doktorunuzun sizi yeniden değerlendirmesi faydalı olabilir. Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

2. Cevap
cevap

Taykurt

Melek hanım kulak kristali oynaması babamda da var. Size tavsiyem ani hareketlerden kaçının. Yataktan kalkarken aniden oturmayın, yavaş hareket edin.

3. Cevap
cevap

Sibel

Kulak kristali oynaması bende de var size tek bir şey söyliyim öncelikle sakin olun korkmayın dua edin bol bol hamd edin ve KBB doktoruna gidip durumunuzu anlatın size çeşitli manevtalar yaparak o taşları yerine oturturabiliyorlar.gerçi benim bu sorunumu nöroloji çözmüştü bende antidepresan kullanip psikoterapi görüyorum dediğim gibi gecicekkkk hiç korkmayın Allah şifa versin

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Omurilik Pili Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurilik Pili Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurilik Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Lezyonu

Omurilik Lezyonu

Omurilik Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Omurilik Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Omurilik Eğriliği Ameliyatı

Omurilik Eğriliği Ameliyatı

Güncel

Omurilik Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Beyin Omurilik Sıvısı Nasıl Alınır?

Beyin Omurilik Sıvısı Nasıl Alınır?