Omurilik düzleşmesi, Boyun ve bel bölgesindeki kasların uzun süre aynı pozisyonda kalması sonucu kasların iç gerginliği artar ve omurganın gerilen kısmındaki eğrilik giderek azalmaya başlar. Uzun süre aynı pozisyonda oturmak, sürekli ağırlık kaldırmak ve öne eğilerek iş yapmak gibi zorlayıcı pozisyonlar nedeniyle kaslarda gelişen spazmlar disklerin içindeki basıncı attırır. Böylece bel ve boyun bölgesinde düzleşme meydana gelir ve omurilik düzleşmesi oluşmuş olur.
Omurilik kemiği 33 adet omur adı verilen kemiğin üst üste dizilmesi sonucu oluşur. Bu omurların arasında 24 adet disk vardır ve bu diskler omurganın birbirine sıkı sıkıya bağlanmasını ve esneklik kazanmasını sağlar. Omurilik kemiğine yandan bakınca 3 yerde girinti ve çıkıntılar görünür. Bu girinti ve çıkıntılar ile omurga kemiği S şeklinde esnek bir yaya benzer. Bu eğriliklerden boyun ve bel bölgesinde olanlar içe doğru, sırt bölgesinde olan eğrilik dışa doğrudur. Omurgamız bu eğrilikler sayesinde darbelere ve ağırlıklara karşı dayanıklılık kazanır. Omurilik düzleşmesi bu eğriliklerin zamanla yok olması ve düz bir şekil almasıdır.
Omurilik düzleşmesinde hastalar çoğunlukla kas tutukluğundan değil, baş ağrısı, beş ağrısı, boyun ağrısı, göğüs ağrısı bel ağrısı ve omuz ağrısı gibi değişik ağrılardan yakınırlar. Bu ağrılar düzleşmenin belirtileridir. Omurilikte meydana gelen düzleşme uzun dönemde o bölgedeki disklerin yapısının bozulmasına neden olur ve bir süre sonra bel fıtığı ya da boyun fıtığı gibi daha ciddi ve ağır hastalıklara neden olur.
Omurilik Düzleşmesi Belirtileri
Duruş Bozukluğu; normal duruş sırasında başım öne doğru olması düzleşmenin en sık görülen belirtisidir. Düzleşme dışarıdan da fark edilebilecek kadar belirgindir.
Ağrılar; düzleşmenin ilerleyip sinirlere baskı yapması ağrılara neden olmaktadır. Bu ağrılar genellikle boynun sırtla birleştiği noktada veya biraz altında olur ve baş geriye doğru atıldığında ağrı artabilir.
Boyun Hareketlerinin Kısıtlanması; boynu sağa ve sola çevirmede zorluk ve ağrı çekmek boyun bölgesinde oluşan düzleşmenin belirtisidir.
Uyuşma ve Güç Kaybı; düzleşme ile baskıya maruz kalan sinirlerin vücudun hangi bölümünü ilgilendiriyorsa o kısımda uyuşma ve karıncalanma yaşanmasına neden olasıdır. Bu durum genellikle kol ve bacaklarda güç kaybı, uyuşma ve karıncalanma olarak kendini belli eder.
Omurilik düzleşmesi nasıl tedavi edilir?
Omurilikte meydana gelen düzleşme röntgen yöntemiyle kolaylıkla tespit edilebilir. Düzleşmenin derecesine göre kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanında fizik tedaviye de başvurulabilir. Tedaviden sonra en önemli husus boyun ve bel egzersizlerinin sürekli olarak yapılmasıdır. Ayrıca duruş ve oturuş bozukluklarını düzeltmek, çalışma koşullarını iyileştirmek gibi önleyici uygulamalarda omurilik düzleşmesi ve ilerlemesini engellemek için oldukça faydalıdır.